Virtuaalitodellisuus

07 / 2018 Mikä ihmeen VR?

VR Safe® on nyt n vuoden verran ollut julkisesti olemassa. Olemme silloin tällöin törmänneet kysymykseen: mistä tulee tai mitä tarkoittaa VR? Selvennykseksi on siis heti kerrottava, että meillä ei ole mitään tekemistä kotimaisen raideliikenteen kanssa…

VR tulee sanoista Virtual Reality. Suomenkielisiä vastineita tälle ilmaisulle ovat mm virtuaalitodellisuus, keinotodellisuus tai tekotodellisuus. Wikipedian määritelmän mukaan VR on tietokoneella luotu keinotekoinen ympäristö. Virtuaalinen maailma saattaa simuloida jotain todellista, oikeasti olemassa olevaa paikkaa tai se voi olla täysin mielikuvituksellinen ympäristö, jollaista ei oikeassa maailmassa ole olemassakaan.

Ihminen voi saada visuaalisen kokemuksen virtuaalisesta maailmasta katselemalla  tekotodellisuutta esimerkiksi tietokoneen tai mobiililaitteen näytöltä. Virtuaalilasien avulla saadaan kuitenkin syntymään vielä vaikuttavampi immersiivinen kokemus. VR-lasien avulla suljetaan katselijan näkökentästä oikea, todellinen ympäristö pois, jolloin hän kokee olevansa itse mukana virtuaalisessa maailmassa.

Mikä sitten on 360-video?

Kameralla, joka tallentaa kuvaa ympäröivästä maailmasta kaikkiin suuntiin samanaikaisesti voidaan kuvata 360° videota. Perinteistä videokuvaa katsellessa kuvaaja tai ohjaaja tekee päätöksen, mitä hän haluaa katselijalle näyttää. 360-video näyttää kaiken kameran ympäriltä, mitään pois jättämättä ja katsoja voi itse tehdä valinnan, mihin suuntaan kuvattua kuvaa hän katsoo. Niinpä esimerkiksi kaksi ihmistä, jotka ovat katsoneet saman 360 videon, ovat saattaneet nähdä kaksi hyvinkin erilaista versiota videolle kuvatusta tapahtumasta tai tilasta, riippuen siitä mihin ovat katseensa videon edetessä kohdistaneet. Myös 360-video voi synnyttää katsojassa voimakkaan immersion, varsinkin kun sitä katsellaan virtuaalilasien avulla. Immersiolla tarkoitetaan tunnetta, jossa todellinen aika ja paikka unohtuvat ja ihminen kokee olevansa mukana virtuaalilasien kautta välittyvissä tapahtumissa ja paikoissa.

VR on terminä hieman kiistelty tällä hetkellä. Osa alan toimijoista on vahvasti sitä mieltä, että vain ja ainoastaan tietokoneella luotu keinotekoinen ympäristö on virtuaalista todellisuutta. Meidän, eli VR Safen tulkinta VR:stä on hieman väljempi. Ajattelemme, että myös 360-kameralla kuvattu video voi olla virtuaalista todellisuutta, koska senkin avulla katselija pystyy ikään kuin siirtymään hetkeksi toiseen todellisuuteen.

360-videon avulla me voimme havainnollistaa esimerkiksi koulutustilanteessa todentuntuisesti erilaisia asioita ja tilanteita, joita muutoin olisi haastavaa tai jopa liian vaarallista oikeasti demonstroida. Esimerkiksi kokemus liikenneonnettomuuspaikalla auttamisesta voidaan tarjota turvallisesti VR-tekniikan avulla. Sitä siis tarkoittaa VR Safe! (Äännä lontoolaisittain) 🙂

Lue artikkelistamme 05 / 2018 lisää, mikä on VR Safe® Car Crash -sovellus.