AmmattipätevyyskoulutusEnsiapuKoulutusLiikenneturvallisuus

02 / 2018 VR Safe® -koulutuspäivä sai Trafi-hyväksynnän

VIRTUAALIMATKA ONNETTOMUUSPAIKALLLE
– kuljettajan varautuminen hätätilanteisiin

Teemme hyvää yhteistyötä useiden ammattipätevyyskoulutuksia tarjoavien tahojen kanssa. Yhteistyössä ADR -koulutus Timo Kallionpään kanssa suunnittelimme ammattipätevyyspäivän ammattikuljettajille ja nyt voimme kertoa hyviä uutisia: Olemme saaneet Trafin hyväksynnän ammattipätevyyskoulutukselle, johon sisältyy VR Safe Car Crash -virtuaalikokemus.
Miksi haimme ohjelmalle Trafin hyväksynnän? Lokakuusta lähtien  uutta VR Safe Car Crash -koulutustyökalua on käytetty osana ensiapukursseja. Ammattikuljettajien keskuudessa tämä uusi opetusmenetelmä on otettu erityisen lämmöllä vastaan. Ymmärrettävää kyllä, onhan tässä joukossa juuri heitä, jotka viettävät suuren osan ajastaan tien päällä. Heillä on omakohtaisia kokemuksia tieliikenteestä ja siihen liittyvistä vaaratilanteista, samoin kuin liikenneonnettomuuksistakin.
Tämän ammattipätevyyspäivän tavoitteena on lisätä ammattikuljettajan tietoutta ja valmiutta varautua ennalta auttamistilanteeseen liikenteessä ja taitoa antaa tarvittava ensiapu henkeä ja terveyttä uhkaavissa tilanteissa.
Koulutus on hyväksytty kuorma- tai linja-autonkuljettajan ammattipätevyyskoulutukseksi. Koulutuspäivään sisältyy paljon käytännön harjoittelua ja tehtäviä. Virtuaalilasien avulla ammattikuljettaja pääsee tapahtumien keskipisteeseen kokemaan, millainen on auttajan rooli liikenneonnettomuustilanteessa. Kokemuksen myötä pysähtymiskynnys todelliseen auttamistilanteeseen madaltuu.
Ensimmäinen ”Virtuaalimatka Onnettomuuspaikalle” -koulutus pidettiin Huittisissa 16.2.2018 Auts-Tuote Oy:n ja ADR- Koulutus Timo Kallionpään yhteistyönä. Palaute päivästä ja VR-kokemuksesta oli positiivinen. Erityisesti hyvältä tuntui kommentit siitä, että oma varatutuminen ja ennakointi koetiin tärkeänä liikenteessä. Päivän ohjelma auttoi päivittämään omat ajatukset; miten todellisuudessa olen varatutunut auttamistilanteisiin.  Kurssilaisilta tuli myös palaute, että oli huojentavaa huomata, että auttajan roolissa oloa ei tarvitse pelätä. Hätäkeskuksesta saa selkeät toimintaohjeet yksinkertaisiin auttamistoimenpiteisiin, joilla voidaan selkeästi parantaa uhrien tilaa ammattiavun saapumiseen asti.
Päivän sisältö sai kiitosta muutenkin kuin VR-kokemuksen osalta. Teoriaa ja käytäntöä oli sopivassa suhteessa.

Toiminnallisuus  kiinnosti koulutuksessa. Asiat on helpompi oppia tekemisen kautta kuin kuuntelemalla luentoa: ”En oppinut siitä kun näytit tämän, mutta nyt kun sain vielä kokeilla itse, uskon, että osaan sen tehdä tositilanteessakin.”